Messenger bag, handmade messenger bag by Happy in Red

The messenger bag that would

by Esther | Happy in Red

Never ever did it take me so long to make a bag. The cutting and ironing alone took me a couple of nights. I drew up the design myself for this messenger bag and used a few techniques that I never used before. So all those cut and ironed pattern pieces were sitting on a chair in my living room looking sad, as I definitely had a case of cold feet: could I do this? What if I screw it up?

This article is written in English | Dit artikel is geschreven in het Nederlands

Nog nooit heb ik zo lang over een tas gedaan. Alleen met het knippen en strijken was ik al een paar avonden zoet. Het ontwerp had ik zelf uitgedacht en er zaten allerlei technieken in verwerkt die ik nog nooit had uitgevoerd. Dus de geknipte stukken bleven troosteloos over een stoel in de woonkamer hangen: kon ik dit wel? Zou ik het niet verpesten?

More bags by Happy in Red

Meer tassen hier op Happy in Red

Messenger bag, handmade messenger bag by Happy in Red

Well screwing up the messenger bag wouldn’t be the real problem. I could always start over. But screwing up this fabric would break my heart. This fabric was given to me to a friend who brought it back all the way from Japan. And after cutting all the pattern pieces for the messenger bag, I had but a stamp of this fabric left. Really unique fabric, ah! I really wanted to handle it with care. You’ve got to admit: this is fantastic fabric. I love the oriental parasols on it. It’s nice and cute, but not sweet. Exactly what I like. The lining is made out of red canvas, that I bought at Ikea. And I padded the messenger bag with nice fluffy strong padding. So now it’s steady as a rock.

Als ik die tas zou verpesten, soit. Dat zou zo zijn, ik kon altijd overnieuw beginnen. Maar als ik de tas met deze stof zou verpesten, kon ik het schudden. Deze stof bracht een vriendin namelijk voor me mee uit Japan. En nadat ik de stukken voor deze tas knipte, was er nog maar een postzegeltje over van deze stof. Echt uniek dus! Daar wilde ik koste wat kost zuinig op zijn. En geeft toe: de stof is geweldig. Met die parasolletjes erop. Het is wel schattig en lief, maar niet zoet. Precies wat ik leuk vind aan stoffen. De binnenkant is helemaal van rood canvas, dat ik bij Ikea kocht. Ook heb ik de tas gevoerd met dikke fluffy voering. Dus hij is sterk en staat als een huis.

Messenger bag, handmade messenger bag by Happy in Red Messenger bag, handmade messenger bag by Happy in Red

Messenger bag: the sewing techniques

One of the techniques that I’d never tried before was making an adjustable strap. I really wasn’t looking forward to trying it. But with all things that seem so difficult: it wasn’t difficult at all and I nailed it at the first try. Yay! I also remembered how it’s done, so next time I’ll get it right the first time too. The rings and swivels are bronze, I really like that. I searched all over to find them. On the inside there are lots of pockets, some with and some without zippers. Of course, I was sweating the zippered pockets, but once again: they weren’t much trouble either. I can’t believe I made such a fuss over nothing.

Een techniek die ik nog nooit had toegepast was het maken van een verstelbaar hengsel. Ik zag er dan ook verschrikkelijk tegenop om er een te maken. Maar zoals dat gaat met alles waar je vreselijk tegenop ziet: het viel dus alles mee en ik deed het in één keer goed! Bovendien heb ik goed onthouden hoe het moet, dan doe ik het de volgende keer weer meteen goed. De ringen en musketonhaken zijn allemaal bronskleurig, dat vind ik wel sjiek. Ik heb er stad en land (en internet) voor afgezocht. Aan de binnenkant van de tas zit een keur aan vakken: 2 grote steekvakken en twee ritsvakjes. Ook al geen sinecure, maar het ging wederom van een leien dakje. Wat kan een mens zich toch druk maken om niks.

Messenger bag, handmade messenger bag by Happy in Red Messenger bag, handmade messenger bag by Happy in Red

Sewing patterns by Happy in Red

Naaipatronen door Happy in Red

You may also like

9 comments

Janina April 19, 2020 - 3:23 pm

Wat een prachtige tas heb je van dit mooie Japanse stofje gemaakt!

Reply
Marjo April 19, 2020 - 3:23 pm

Supermooie tas!

Reply
Lien April 19, 2020 - 3:24 pm

Wow, gave tas!

Reply
Jos April 19, 2020 - 3:24 pm

Je hebt eer van je werk!

Reply
Anita April 19, 2020 - 3:25 pm

Zo, je tas is prachtig geworden.

Reply
Lisa April 19, 2020 - 3:25 pm

Gorgeous! I can’t believe you made this!

Reply
Eva April 19, 2020 - 3:26 pm

Die is echt heel knap gemaakt!

Reply
Pam April 19, 2020 - 3:27 pm

A beautiful bag, Esther, both the design and the fabric.

Reply
Alyce April 19, 2020 - 3:32 pm

It’s so beautiful!! Good on you for being brave and diving it – well worth it!

Reply

Leave a Comment

Happy in Red uses cookies to ensure the best experience on this website. If you continue to use this site it is assumed that you are happy with it. But you can opt-out if you wish. Accept Read More