Haak je restjes op | Haak je restjes op, Studio Hip + Stip, Annemarie Huijser | Happy in Red

Haak je restjes op, Studio Hip & Stip

by Esther | Happy in Red

Restjes garen. Dat is een welbekend fenomeen, toch? Ik heb, letterlijk, dozen vol restjes garen. Ik heb ze zelfs soort op soort gesorteerd. Maar daarin ben ik de enige niet. En weggooien, dat doe je niet zo snel hè. Want je kunt er altijd nog iets van maken. Die houding heeft Annemarie Huijser van Studio Hip + Stip dus ook en dat vormde de inspiratie voor haar nieuwe boek Haak je restjes op.

‘Middenin de nacht werd ik wakker met de titel voor dit boek in mijn hoofd’, lacht Annemarie. ‘Ik bedacht me: haken met restjes, ja dat is leuk. Daarmee krijg ik gemakkelijk een boek vol. Er lagen al een paar patronen klaar die ik perfect voor het boek zou kunnen gebruiken en met nog een aantal extra patronen is het een heel mooi kleurrijk boek geworden.’

Haak je restjes op boek | Haak je restjes op, Studio Hip & Stip | Happy in Red

Haak je restjes op boek | Haak je restjes op, Studio Hip + Stip | Happy in Red

En dan kwam ‘Haak je restjes op’ ook nog eens binnen in de Bestseller Top 60 van Nederland op de 5e (!) plek. ‘Een bizarre ervaring’, vertelt Annemarie trots. ‘Veel mensen hadden het boek van te voren gereserveerd, dus ik wist vanuit de uitgeverij dat ik kans maakte om in deze top 60 te bealnden. Dat het de 5e plek was, was een magisch moment. Toen ik dit hoorde, ben ik meteen met mijn man naar de supermarkt gewandeld en heb ik er samen met mijn gezin taart op gegeten en iedereen gebeld die aan het boek heeft meegewerkt. Echt, de kroon op mijn werk.’

Met een metertje kom je al een heel eind

Met restjes haken. Dat lijkt heel gemakkelijk, maar je kunt natuurlijk niet zo maar alle garens en kleuren bij elkaar gooien. Het vergt soms een beetje denkwerk, maar geeft je een bijzonder goed gevoel om al je restjes weg te werken en er ook nog eens iets moois van te creëren. Annemarie: ‘Gebruik altijd garens van dezelfde dikte. Als je de vierkantjesdeken uit mijn boek wilt haken, gebruik je bijvoorbeeld garen voor haaknaald 4 mm.’ En die restjes, dat kun je serieus nemen. ‘Met een metertje kom je al een heel eind! Voor de rand van de vierkantjesdeken heb ik garen van een meter of twee meter aan elkaar geknoopt, tot ik een hele bol had. En daar heb ik de rand mee gehaakt, dat geeft een superleuk effect.’ Annemarie kan ook niet zonder kleur, dus het is niet zo vreemd dat Haak je restjes op weer een ontzettend vrolijk boek is geworden. ‘Mijn huis is kleurrijk, ik vind het heerlijk en kan niet zonder roze.’

Benieuwd hoe Annemarie haar kleuren kiest? In Haak je restjes op geeft zij je de geweldige tip: gebruik tinten van dezelfde kleursoort in een haakwerk, bijvoorbeeld verschillende kleuren groen, combineer deze dan met contrastkleuren, zoals roze of rood. Zo gebruik je veel kleuren bij elkaar, maar blijft het toch rustig.

Prachtig op de cover

Haak je restjes op | Haak je restjes op, Studio Hip + Stip, Annemarie Huijser | Happy in Red

Alle projecten in Haak je restjes op heeft Annemarie met liefde gehaakt en staan helemaal voor wie zij is. Maar voor het vloerkleed heeft ze een zwakke plek. ‘Ik begon een hele tijd terug al aan het kleed. Ik had een schouderblessure waardoor ik weinig tot niet kon haken. Best heftig. Ik zocht een project waarbij ik gewoon een paar steken kon haken, niet te veel hoefde na te denken en ook geen patroon hoefde uit te schrijven. Maar toen ik mijn voortgang op social media liet zien, kreeg ik zoveel vragen of ik het patroon had, dat ik besloot het kleed opnieuw uit te werken voor dit boek. En nu pronkt het prachtig op de cover.’

Met je kinderen

Haak je restjes op | Haak je restjes op, Studio Hip + Stip, Annemarie Huijser | Happy in Red

Haak je restjes op | Haak je restjes op, Studio Hip + Stip, Annemarie Huijser | Happy in Red

Als je even geen tijd hebt voor dekens of vloerkleden, dan zit je ook goed met het nieuwe boek van Annemarie. Want er staan genoeg vrolijke, kleine projecten in die je gewoon in een middagje maakt. Zo pakte ik mijn tas met kleine bolletjes Cahlista uit de kast en haakte een stapel bloemen volgens het patroon ‘Het zonnetje in huis’, maakte er een slinger van en hing deze op bij de knutselwerkjes van mijn zoontje. De kleinere projecten zijn trouwens ook leuk om samen met je kinderen te maken, dat doet Annemarie ook: ‘Mijn zoon van 11 vind het leuk om met me mee te haken en de strokenslinger uit het boek bleek er perfect voor. Het was heerlijk om samen zo’n feestelijk project te maken.’

Bekijk alle leuke haakpatronen en boeken van Annemarie op haar website Studio Hip + Stip.

Meer mooie haakboeken op Happy in Red

You may also like

1 comment

Floortje Wartenbergh April 2, 2021 - 9:37 am

Wat leuk je verslag van Annemarie’s boek! Je beschrijft het precies zoals het is, kleurrijk en vrolijk. Veel haakplezier! X

Reply

Leave a Comment

Happy in Red uses cookies to ensure the best experience on this website. If you continue to use this site it is assumed that you are happy with it. But you can opt-out if you wish. Accept Read More