Afternoon circus blanket | Happy in Red

About rainbows and raindrops

by Esther | Happy in Red

What an absolute joy it was making this blanket, even though I took my time finishing it. I had planned the pattern through and through, but did end up having to frog a fair bit when it turned out I made a bit of a calculating mistake (hey, I didn’t become a journalist because I’m such a numbers cruncher). But after a little adjustment all was good to go and I was able to finish this ultimate happy blanket.

Wat was het heerlijk om deze deken te haken, ook al heb ik even nodig gehad om hem af te maken. Ik was echt goed voorbereid toen ik aan deze deken begon en had het hele patroon van voor tot achter gepland. Maar toch mocht ik een flink stuk uithalen toen bleek dat ik mezelf ergens misrekend had. Tsja, ik ben geen journalist geworden omdat ik zo goed ben met cijfers hè. Maar het kostte slechts een kleine aanpassing voordat ik weer verder kon en deze deken kon afmaken. Ik ben er nu heel blij mee.

This article is written in English | Dit artikel is geschreven in het Nederlands

Afternoon Circus Blanket | Happy in Red

I made this crochet blanket using Scheepjes Organicon. This yarn is a 100% (vegan) cotton yarn  with a GOTS certification (Global Organic Textile Standard), which means that there was a minimal environmental impact in its production. As it’s a fingering weight yarn, it’s best worked up with hook 3mm (UK 10), though I went up a hooksize as I feel it benefits the drape of the blanket. This yarn is available in soft pastels and somewhat brighter pastels. And (unsurprinsingly, if you know my work a little) I chose the brighter pastels to create this blanket.

Deze gehaakte deken is gemaakt met Scheepjes Organicon. Dit is een 100% (vegan) katoenen garen met een GOTS keurmerk (Global Organic Textile Standard). Dat wil zeggen dat het garen is gemaakt met een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk. Het is een erg fijn garen, geschikt voor haaknaald 3 mm. Ik heb echter gewerkt met haaknaald 3,5 mm omdat de deken dan soepeler wordt en mooier ligt. Scheepjes Organicon is verkrijgbaar in lichte en wat fellere pasteltinten. En als je mijn werk een beetje kent, verbaast het je vast niet dat ik voor de fellere kleuren heb gekozen.

Afternoon Circus Blanket | Happy in Red

This blanket may remind you of rainbows and raindrops, when you look at it. But I though of something completely different whilst making it. And even though I’ve made a ‘baby bed sized’ blanket, you can easily adapt the pattern and make it in any size you like.  I am writing up the (free!) crochet pattern and will publish this as soon as it’s finished and checked. And when I do, I will also tell you what I have named my blanket. I hope you’ll like it.

Bij deze gehaakte deken denk je misschien aan regenbogen en regendruppels. En dat snap ik. Toch spookte er een heel ander beeld door mijn hoofd toen ik deze deken maakte. Het dekentje op de foto heeft de afmeting van een babydeken, maar zoals ik het heb bedacht, kun je het ook gemakkelijk aanpassen en maken in elke gewenste afmeting. Ik heb het (gratis!) haakpatroon bijna klaar en ik zal het publiceren, zodra ik het af en nagekeken heb. En dan vertel ik ook welke naam ik voor deze deken heb bedacht. 

You may also like

Leave a Comment

Happy in Red uses cookies to ensure the best experience on this website. If you continue to use this site it is assumed that you are happy with it. But you can opt-out if you wish. Accept Read More